10.12.15

Το κάλεσμα & η οικοδέσποινα

Οι παρακάτω πολύτιμες πληροφορίες για τη νέα νοικοκυρά, αποτελούν αποσπάσματα που προέρχονται από το βιβλίο «Εικονογραφημένη Μαγειρική και Ζαχαροπλαστική» της Χρύσας Παραδείση, δεύτερη έκδοση, Αθήνα, 1959!

Κάλεσμα σε Τσάι:


Προσφέρεται τις απογευματινές ώρες, μεταξύ 16:00 – 19:00. Η πρόσκλησις γίνεται από το τηλέφωνο…

…προσφέρεται κατά δύο τρόπους: Στην τραπεζαρία ή στο σαλόνι.

Στην τραπεζαρία: Το τραπέζι είναι από πρωτύτερα στρωμένο, σκεπασμένο με ένα ωραίο κεντημένο τραπεζομάντηλο. Στο κέντρο του τραπεζιού είναι ο δίσκος με την τσαγιέρα, τη ζαχαριέρα, τη γαλατιέρα και ένα πιατάκι φέτες λεμόνι. Γύρω από το δίσκο είναι οι πιατέλες με τα βουτήματα, κέικ και σάντουιτς. Δεξιά από το φλιτζάνι είναι το κουταλάκι και αριστερά ένα πιάτο του γλυκού με το πετσετάκι από κάτω.

Για απλό τσάι θα έχετε: Τσάι, γάλα, γλυκό, ζάχαρη, λεμόνι, κονιάκ, δύο είδη βουτημάτων, κέικ και αν θέλετε μερικά «πτι φουρ». Για πιο επίσημο τσάι θα προσθέσετε ένα μεγάλο γλύκισμα, ποικιλία από σάντουιτς και δύο είδη μικρά γλυκίσματα.

Φυσικά πρώτη πρέπει να σερβιρισθή η πιο σεβαστή λόγω ηλικίας ή θέσεως. Είναι καλό να υπάρχη σε δύο πιατέλλες από κάθε είδος γλυκού για να γίνεται το σερβίρισμα από δύο πρόσωπα ταυτοχρόνως. Σε αυτό θα σας βοηθήσουν δύο στενές φίλες σας. Αν έχετε υπηρέτρια και το τσάι είναι επίσημο, μπορεί να σας βοηθήσει κρατώντας το δίσκο με τη ζαχαριέρα, τη γαλατιέρα, τις φέτες του λεμονιού…Θα σταθεί αριστερά της κυρίας που πρόκειται να σερβιρισθή και θα σκύψη λίγο, ώστε η καλεσμένη να σερβιριστεί μόνη της με ό,τι επιθυμεί από το δίσκο.

Σε περίπτωση που η συγκέντρωση παρατείνεται μετά τις 7 για τον ένα ή τον άλλο λόγο, μπορείτε να έχετε ακόμη ούζο ή βερμούτ με μερικά σάντουιτς και δύο ή τρία είδη ορεκτικών. Κατάλληλα ποτήρια για το βερμούτ είναι τα ποτήρια-σωλήνες που είναι ειδικά για κοκτέιλ.

Πόσο χαριτωμένο!!! Για να πιείς ένα τσάι το 1959, χρειαζόσουν το μισό ζαχαροπλαστείο, δύο φίλες και μια υπηρέτρια τουλάχιστον!


Κοκτέιλ Πάρτι

Το «κοκτέιλ» είναι επίσημη απογευματινή συγκέντρωση μεταξύ 18:00-21:00. Προσκλήσεις απευθύνονται γραπτές στο επισκεπτήριο της οικοδέσποινας πριν μερικές ημέρες. Οι κυρίες φορούν επίσημο απογευματινό φόρεμα «κοκτέιλ» και οι κύριοι ένδυμα σκούρο.

Μπρίτζ

Η δεξίωσις για «μπριτζ» έχει πολλές ομοιότητες με τη συγκέντρωση για τσάι. Η απαιτούμενη πρόσκλησις γίνεται από την οικοδέσποινα, η οποία αναγράφει στο επισκεπτήριό της την ακριβή ώρα ενάρξεως και λήξεως του παιχνιδιού. Οι προσκεκλημένοι είναι υποχρεωμένοι να τηρήσουν ακριβώς αυτή την καθορισμένη ώρα γιατί δεν είναι σωστό, εφ’όσον τα ζεύγη των παικτών καθορίζονται εκ των προτέρων, να περιμένη ένας παίκτης τον συμπαίκτη του. 

Εννοείται ότι θα πρέπει η οικοδέσποινα να έχει κανονίσει εκ των προτέρων τη θέση όπου θα καθίση ο κάθε παίκτης, ώστε αυτοί να είναι ανάλογοι και ισοδύναμοι στο παιχνίδι. Σε κάθε τραπέζι βάζετε δύο τράπουλες διαφόρων χρωμάτων καινούργιες αν είναι δυνατό, ένα καρνέ, μάρκες, μολύβι, ένα πακέτο τσιγάρα, σπίρτα και δύο σταχτοδοχεία.

Η οικοδέσποινα

Γενικά η οικοδέσποινα πρέπει να είναι ευγενική, να καλλιεργεί τη συζήτηση, απευθύνοντας το λόγο σε όλους, να είναι προσεκτική παρακολουθώντας τους άλλους, ενώ τρώγει αργά ώστε να τελειώσει τελευταία. Όσοι τελειώνουν πρωτύτερα πρέπει να τους ρωτά μήπως θέλουν κι άλλο. Μόλις η οικοδέσποινα διαπιστώση ότι όλοι οι καλεσμένοι τελείωσαν, σηκώνεται πρώτη και δίνει το σύνθημα της επιστροφής στο σαλόνι όπου σερβίρεται καφές και λικέρ.


Καταλάβατε νοικοκυρούλες μου; Όχι να τρώτε σαν γουρούνες και να κάνετε μούτρα στους καλεσμένους σας. Και μη διανοηθείτε να βάλετε καμιά παλιατσούρα τράπουλα στο τραπέζι. Αγοράστε και τσιγάρα στους καλεσμένους σας, να το κάμετε τεκέ. Καλή σας απόλαυση!

No comments:

Post a Comment

Any comments?